8 מרקי חורף שיעשו לכם חם על הלב

החורף הגיע ואיתו מגיע חשק למרק טוב…

יש אין סוף סוגי מרקים בכל מטבח בעולם. יש מרקים פשוטים מאוד וכאלו מורכבים, חלק מהמרקים לא דורשים כל הכנה מוקדמת ויכולים להיות מוכנים בפחות משעה, כך שאם קמים לבוקר גשום אפשר להתחיל מיד בהכנות.

מרקים הם אפשרות מצויינת להוסיף ירקות ומרכיבים נוספים לתזונת הילדים שבדרך כלל לא יסכימו לטעום (במיוחד הטחונים).

טיפים להכנת מרק:

  • הימנעו מאבקת מרק – אבקת מרק מכילים חומרים מעובדים, סוכרים ועמילנים, ובדרך כלל משפרי טעם כמו מונוסודיום גלוטמט. אפשר להכין מראש ציר ירקות ולסננן אותו ולהשתמש בנוזל במקום המים במרק. אבל ברוב המתכונים שלפניכם, מים יעשו את העבודה
  • לציר ירקות בסיסי פשוט הוסיפו לסיר מלא מים – בצל, גזר, שורש סלרי, עלי דפנה וקצת פטרוזיליה והרתיחו למשך 45 דקות לפחות. אח"כ סננו והשתמשו בנוזל. אפשר לשדרג את הציר עם: כרישה, שורש פטרוזיליה וטימין
  • הוסיפו מרכיבים למרק בהתאם לזמן הבישול שלהם – יש מרכיבים שדורשים זמן בישול קצר וכדאי להוסיף אותם לקראת סוף הבישול כדי שכל ירק ישמור על צורתו ומרקמו המתאים ביותר
  • קרמלו את הירקות וצירבו את הבשר לפני הבישול – כדי לא לקבל תוצאה של ירקות ובשר מכובסים כדאי לטגן מעט את הירקות והבשר לפני הוספת הנוזלים. מחממים היטב את סיר המרק ומטגנים את המרכיבים להשחמה אם יש בשר אז קודם את הבשר, מוציאים את הבשר ומכניסים את הירקות, אח"כ מחזירים את הבשר המושחם ואת הנוזלים
  • השילוש הקדוש של המרקים: בצל גזר וסלרי – כל ירק שנוסיף למרק יתרום הרבה אבל שלושת הירקות האלו חשובים ביותר לבסיס מרק חורפי טוב (ירקות או עוף)
  • מרקים טחונים עדיף לטחון בבלנדר לאחר צינון – המרקם של מרק טחון שנטחן בבלנדר חלק בהרבה ממרק שנטחן במעבד מזון וגם שבלנדר מוט יעשה את העבודה עם פחות כלים לשטוף, בלנדר כד יתן תוצאה חלקה יותר. יש להיזהר מלטחון מרקים חמים מאוד שיכולים לגרום לכוויה וגם להרוס את גומיות וחלקי הבלנדר

מתכוני המרקים מאוד גמישים מבחינת המרכיבים אפשר להוסיף או להחסיר מרכיבים בהתאם לטעמכם האישי

 

8 מרקי החורף האהובים עלי:

  1. מרק עגבניות – מרק טבעוני וקרמי מדהים ופשוט עם מעט מאוד מרכיבים והכנה מוקדמת
  2. מרק דלעת וקארי – גרסה מעניינת למרק הכתום והחלק
  3. מרק שומר – השומר בבישול מאבד את טעם האניס האופייני והופך מעודן וחלק כך שגם למי שמתרחק משומר ביום יום כדאי לנסות את המרק הזה
  4. מרק פטריות וערמונים – מרק חגיגי וחורפי במיוחד בגלל הכבדות שלו יכול להיות מוגש גם כמנת ביניים או מתאבן בכוסית קטנה ולא כמנה שלמה
  5. מרק עדשים – עדשים הם הקלות והנוחות לבישול מכל הקיטניות ולא דורשות השריה מוקדמת כך שאפשר להכין באופן ספונטני את המרק
  6. כתומים וגריסי פנינה – גירסה לא טחונה למרק עם תוספת משביעה
  7. מרק ירקות וקינואה – הקינואה מוסיפה עוד גוף למרק הקלאסי, תחליף בריא לאיטריות
  8. מרק גולאש – כשממש קר מרק גולש וחלה טריה יכול להיות ארוחה מלאה

מתכונים:

 

מרק עגבניות כפרי עם שום שמן זית ויין לבן

מרק לא פחות ממדהים! גם בגלל טעמו ומרקמו וגם בגלל אופן הכנתו. את כל המרכיבים מניחים בסיר, מכסים ומבשלים, אין צורך בהכנות וחיתוכים מראש (לא חותכים או מקלפים את העגבניות). כדאי להשתמש בעגבניות רכות ובשלות, כאלו שכבר לא מתאימות לסלט.

הסודה לשתיה במתכון מורידה את חומציות העגבניות יש להזהר לא לשים יותר מידי, עדיף לשים פחות מאשר יותר מידי…

החלק החשוב ביותר בהכנת המרק הוא הסינון, יש לסנן היטב את כל המרק עד שישארו במסננת רק הזרעים וקליפות העגבניה, אחרת המרק יצא דליל מידי

המרכיבים ל 10 מנות

2 ק"ג עגבניות אדומות ובשלות (12 עגבניות בינוניות)

40 ג' שום (10 שיני שיניים)

10 ג' סוכר (כף)

12 ג' מלח (כף)

3 ג' סודה לשתיה (רבע כפית)

60 שמן זית (1/3 כוס)

60 יין לבן (1/3 כוס)

4 גרם טימין קצוץ (6 ענפים)

אופן ההכנה:

את כל המרכיבים מניחים (שלמים!) בסיר נירוסטה, מכסים ומבשלים על אש בינונית

מערבבים מידי פעם עד שהעגבניות מכוסות נוזלים ומתחילות להתפרק

מצננים מעט וטוחנים בעזרת בלנדר מוט למרקם חלק מוזגים למסננת ובעזרת מצקת מערבבים את המרק במסננת כך שגב המצקת סוחט את המרק כנגד המסננת, מסובבים עד שישארו רק קליפות וגרעינים כמעט יבשים במסננת

בהגשה אפשר לזלף מעט שמן זית מעל ולפזר עירית קצוצה

 

מרק דלעת וקארי עם חלב קוקוס

מרק קרם כתום עם רמזים אסייתים מומלץ ביותר להכין מראש גרעיני דלעת קלויים לקישוט. טחינה בבלנדר כד תעשה מרק קרמי ואורירי..

המרכיבים ל 10 מנות

1 ק"ג דלעת נקיה מקליפה וגרעינים וחתוכה לקוביות גדולות

250 גרם בטטה מקולפת וחתוכה לקוביות גדולות

125 גרם גזר מקולף וחתוך לטבעות דקות

1/2 ק"ג בצל חתוך לקוביות

1.5 ליטר מים

כף דבש

5 גרם (כפית) קארי

20 גרם (2 כפות שטוחות) מלח

פחית קטנה קרם קוקוס

אופן ההכנה:

מטגנים מעט את הבצל והגזר להזהבה ומוסיפים את הבטטה והדלעת עם המים

מבשלים עד לריכוך הירקות ומצננים מעט

מוסיפים את קרם הקוקוס, מתבלים וטוחנים למרקם חלק

אפשר להשאיר קצת קרם קוקוס כדי לזלף מעל בהגשה…

 

מרק שומר

לשומר המבושל טעם שונה ממש מהשומר הטרי. המרק הזה פשוט מאוד עם  מעט מרכיבים ולכן כדאי להשתמש בציר ירקות במקום מים למרות שהתוצאה טובה מאוד גם אם תשתמשו פשוט במים

המרכיבים ל 10 מנות

1.5 ק"ג שומר

750 גרם בצל

2.5 ל' מים / ציר ירקות

2 כפות שטוחות מלח

חצי כפית פלפל

חצי כפית מוסקט

הוראות הכנה

לאדות את השומר והבצל על אש קטנה עד לשקיפות

להוסיף מים

להוסיף תבלינים

לבשל עד שהשומר מתרכך לגמרי

לטחון בבלנדר היטב

 

מרק פטריות וערמונים

ערמונים ניתן לקנות קלויים ומקולפים ארוזים בשקיות של 100 גרם, חשוב לטגן היטב את הבצל בסבלנות עד להשחמה

המרכיבים ל 10 מנות:

1 ק"ג בצל מקולף וחתוך לקוביות קטנות

1 ק"ג פטריות שמפיניון (4 סלסלאות חצויות או פרוסות)

1500 מ"ל מים

500 מ"ל שמנת מתוקה (2 מיכלים)

100 גרם ערמונים מקולפים קלויים (שקית אחת)

10 גרם שום כתוש (3 שיניים)

20 גרם מלח (כף וחצי)

4 גרם טימין (6 גבעולים רק העלים)

50 גרם חמאה

אופן ההכנה:

מטגנים את הבצל בסיר עם החמאה עד להשחמה, מוסיפים את השום ומטגנים לעוד דקה

מוסיפים את הפטריות ומטגנים מעט

מסיפים את שאר המרכיבים ומבשלים כ 15 דקות

מצננים מעט וטוחנים היטב בבלנדר

אפשר להגיש עם פרוסות ערמונים ומעט טימין קצוץ מעל

 

מרק עדשים ומנגולד פיקנטי

המרק הזה לא טחון, לכן כדאי להשקיע בחיתוך הירקות כדי שיהיו בגודל סביר ביחס לעדשים. אפשר להוריד או להוסיף פלפל חריף בהתאם לחריפות המבוקשת או בהתאם לעונה – בקיץ הפלפלים חריפים יותר

אם מכינים את המרק מראש יש לקחת בחשבון שהמרק יסמיך באופן משמעותי למחרת

את המנגולד יש להפריד את החלק הירוק מהלבן, את הלבן מוסיפים למרק בזמן הבישול ואת הירוק בחימום לפני ההגשה כך שישאר ירוק וטרי

המרכיבים ל 10 מנות:

2 כפות שמן סויה

200 גרם בצל חתוך לקוביות 1 ס"מ (בצל אחד גדול)

200 גרם גזר מקולף וחתוך לקוביות 1 ס"מ (2 גזרים בינוניים)

100 גרם סלרי אמריקאי חתוך לחתיכות 1 ס"מ (4 גבעולים)

6 גרם פלפל חריף ירוק פרוס לטבעות דקות (חצי פלפל)

2 ליטר מים

250 גרם עדשים ירוקות שטופות

30 גרם חומץ בלסמי איכותי (3 כפות)

1 עלה דפנה

20 גרם מלח (2 כפות שטוחות)

12 גרם חוואיג' למרק (כף)

8 גרם כמון (כפית)

200 גרם עלי מנגולד  (3 עלים גדולים)

אופן ההכנה:

מטגנים בסיר את הבצל והגזר להשחמה ומוסיפים את כל המרכיבים חוץ מהעדשים והמנגולד ומבשלים כחצי שעה

מוסיפים את העדשים ואת החלק הלבן של עלי המנגולד ומבשלים חצי שעה נוספת

חותכים את החלק הירוק של עלי המנגולד לרצועות ומוסיפים שתי דקות לפני ההגשה

 

מרק ירקות כתומים וגריסים

המרק לא טחון אבל בזכות גריסי הפנינה הוא סמיך ומשביע המרק ימשיך להסמיך עם הזמן

המרכיבים ל 10 מנות

3 כפות שמן

200 גרם בצל חתוך לקוביות 2 ס"מ (בצל גדול)

300 גרם גזר מקולף וחתוך לקוביות 2 ס"מ (2 גזרים בינוניים)

200 גרם דלעת מקולפת וחתוכה לקוביות 3 ס"מ

400 גרם בטטה מקולפת וחתוכה לקוביות 2 ס"מ (2 בטטות בינוניות)

100 גרם גריסי פנינה

4 גרם שום כתוש (2 שיניים)

40 גרם סלרי אמריקאי חתוך לחתיכות של 2 ס"מ (גבעול אחד)

2 ליטר מים

28 גרם מלח (2 כפות)

5 גרם קארי (כפית)

40 גרם דבש (3 כפות)

חצי כפית פלפל אנגלי טחון

אופן ההכנה:

מטגנים מעט את הבצל והגזר עד לשקיפות של הבצל

מוסיפים את שאר המרכיבים ומבשלים ל 45 דקות

 

מרק ירקות וקינואה

מרק ירקות עשיר ביותר ליום חורפי במיוחד והקינואה מוסיפה לו גוף ובריאות

המרכיבים ל 10 מנות

3 כפות שמן סויה

200 גרם בצל מקולף וחתוך לקוביות 2 ס"מ (בצל גדול)

50 ג' כרישה שטופה וחתוכה לטבעות 2 ס"מ (החלק הלבן)

200 גרם גזר קוביות 2 ס"מ (2 גזרים בינוניים)

4 גבעולי סלרי חתוכים לחתיכות קטנות

1 יח' שורש פטרוזיליה קטן מקולף וחתוך לחצאי טבעת

50 גרם שומר (חצי שומר קטן)

100 ג' כרוב לבן פרוס דק (2 כוסות רצועות כרוב)

70 ג' כרובית חתוכה לפרחים קטנים (כוס אחת)

1/2 יח' עגבניה פרוסה דק

4 ג' פפריקה (כפית שטוחה)

4 ג' כמון (כפית שטוחה)

6 ג' חוואייג' (כפית)

18 ג' מלח (3 כפיות)

4 גר' קארי (כפית שטוחה)

30 גרם קינואה (חצי כוס)

2 ליטר מים

20 גרם פטרוזיליה קצוצה (חופן)

30 גרם שמיר קצוץ (חופן)

אופן ההכנה:

לאדות בצל גזר כרישה ושורש פטרוזיליה בשמן כ 10 דקות

להוסיף מים ולהרתיח חצי שעה

להוסיף את שאר המרכיבים חוץ מהשמיר והפטרוזיליה ולבשל כשעה

להוסיף עשבים ולהסיר מהאש

 

מרק גולאש

אולי המלך של המרקים, סמיך ועשיר עם בשר ותפוחי אדמה, עם חלה טריה יכול להיות ממש ארוחה שלמה…

למרק הזה משתמשים בבשר שמתאים בישול ארוך כמו שריר (מס' 5), אני מעדיף צלעות (מס' 2), נתח עסיסי יותר עם יותר שומן

המלח מעכב את ריכוך הבשר ולכן יש להוסיף אותו אחרי שהבשר מתרכך

המרכיבים ל 10 מנות

1/2 ק"ג צלעות מס' 2 חתוך לקוביות של 2 ס"מ

250 גרם בצל חתוך לקוביות 2 ס"מ

150 גרם גזר קוביות 2 ס"מ

200 גרם גמבה אדומה חתוך קוביות 3 ס"מ

250 גרם תפו"א מקולף חתוך לקוביות 3 ס"מ

30 גרם פפריקה מתוקה (2 כפות)

4 גרם פפריקה חריפה (כפית)

6 גרם קימל טחון (כפית)

100 גרם רסק עגבניות (חבילה קטנה)

2 ליטר מים

10 גרם מלח (כף)

אופן ההכנה:

לאדות בצל במעט שמן לשקיפות

להוסיף גמבה ולאדות מעט

להוריד מהאש ולערבב תבלינים

להוסיף מים רסק עגבניות ובשר ולהביא לרתיחה

לבשל מכוסה על אש קטנה לפחות 3 שעות עד שהבשר רך

להוסיף מלח גזר ותפו"א ולבשל עוד חצי שעה

בעזרת מצקת להסיר את השומן שצף